Followers

Thursday, November 11, 2010

kenangan UPSR ku...

salam...esok exam OSPE...lebih kurang macam practical yg ada banyak station...setiap station,akan ada satu soalan berbentuk slide or organ....ada masa 2 minit utk jawab for each station...tapi..tangan gatal jugak nak menulis..lebih gatal daripada nak membelek slide..hehe..

kenangan UPSR..hm...dah lama kan....9 tahun yang lepas...zaman kanak-kanak...kesemua adik beradik saya kecuali kakak bersekolah di pahang...sekolah rendah pun sama-sama....sepanjang darjah 6,banyak la kelas tambahan yg perlu saya sertai..yela,sekolah mestilah nak jaga reputasi kan..masa tue,sekolah saya tue sekolah terbaik daerah temerloh..huhu...untuk jaga reputasi sekolah,banyak lah kelas tambahan..latihan yg kena disiapkan...huhu...

saya tak ingat apa perasaan saya waktu UPSR dulu..tak ada dalam memori la..hehe...cuma,zaman sekolah rendah dulu,saya bukan pandai mana pun..biasa-biasa je...kena bersaing dengan student chinese and indian..huhu....dan dari sekolah rendah saya tak minat matematik...haish..tak tahula nape....kalau kajian tempatan ke.....pendidikan Islam ke..saya minat la....masa zaman sekolah rendah nie,saya tak minat pun subjek sains...sebab cikgu asyik stress kot(haha...salahkan cikgu pulak kan..padahal,sy yg malas..haih..)

then...saat result diumumkan....barulah saya berdebar.....memanglah aim nak dapat 5A...trial saya dapat 3A 2B....kira konon-konon berpeluang besar la nak dapat 5A........apa yg B?of course...sains dan BI...huhu....

tiba saat diumumkan....saya cuma dapat 3A 2B...owh..perasaan time nie,sangatlah kecewa....apa lagi..kat situ jugakla saya menangis...lari menyorok kat belakang bangunan...huhu...siap ada sorang lagi kawan join saya menangis...hehe....time tue la,saya nampak kelibat ayah saya datang.....nak tahu result UPSR saya..huhu....lagilah laju je air mata saya mengalir....terbayang betapa kecewanya ayah saya bila tahu saya cuma dapat 3A...huhu...

bila ayah saya tengok saya nangis..of course la dia dah agak saya tak dapat 5A kan???hehehehe...tapi ayah tak marah pun..ayah cuma cakap;

"tak pelah..bersyukur la....ini usaha mu..lepas nie,kena usaha kuat lagi utk PMR"

ada beberapa orang cikgu yg datang jumpa ayah saya....dorang bagitahu terkejut sebab saya tak dapat 5A....'ai...saje nak buat saya bertambah sedih kan..' gumam saya dalam hati..hehe..tak pasal-pasal je terlebih emo..hehe...

tapi,sampai sekarang,setiap kali terserempak dengan cikgu-cikgu yg mengajar saya zaman sekolah rendah kat mana-mana..kat pasar ke...kat kedai ke....saya akan tegur...kalau cikgu tue pergi pasar malam,ayah saya akan bagi free buah ke..petai ke..hehe..tanda hargai jasa tue..ayah saya sangat pantang kalau anak-anak dia tak hormat cikgu...willingly bagi kebenaran utk cikgu-cikgu merotan kami adik beradik...hehe..

owh....kenangan UPSR mengajar saya utk bangkit kembali dalam PMR..walaupun saya homesick masa form 1...hehe...jadinya,kepada adik-adik yg dah dapat result UPSR(ada ke budak-budak yg baca blog sy nie?) janganlah bersedih kalau dapat result yg kurang memuaskan....

Allah melihat sejauh mana pergantunggan kita kepadaNya......=) usaha lagi ye....yang dapat result cemerlang,kekalkan dan teruskan usaha..sebab perjalanan jauh lagi..banyak benda lagi yg perlu dilalui....


saya tak sabar nak balik kelate isnin nie...hehehe.......

1 comment:

  1. nati aku citer pasal kenangan upsr aku plop...

    ReplyDelete