Followers

Wednesday, November 27, 2013

PRP 1st station: UPB

bismillah....

assalamualaikum semua pembaca yg dirindui...hehe

alhamdulillah,minggu ni masuk minggu ke-3 saya mula berkerja di Hospital Tengku Ampuan Afzan,Kuantan,Pahang....ni baru berkesempatan nak menulis....disebabkan ambil masa utk adapt dengan new schedule,new life...minggu pertama,kaki memang lenguh asyik berdiri,berjalan ke hulu hilir....huhu..waktu tidur pun dah berubah ke pukul 11malam paling lewat...=P

alhamdulillah,sekarang dah dapat sesuaikan diri....masuk minggu kedua,kami dibahagikan kepada beberapa unit farmasi iatu farmasi bekalan wad,farmasi satelit,farmasi makmur,farmasi klinik pakar,TDM,TPN,and UPB....disebabkan ramai sangat jumlah kami iatu 15 orang,terpaksa la saya diletakkan di unit UPB dulu...sebab jarang new pharmacist terus masuk posting UPB...biasa akan handle inpatient or outpatient pharmacy dulu....

apa benda la UPB ni kan?its Unit Perolehan & Bekalan a.k.a Stor...huhu...actually,kat unit ni relaks je...so,tak berpa best la kalau 1st station dah relaks kan...tapi,takpelah..adalah hikmahnya..=)...so,bila dah lapor diri pada ketua unit,bermulalah kerja saya kat sini....

mainly,kat UPB ni....pharmacist akan handle order dan bekalkan ubat ke semua wad dalam hospital dan juga ke klinik kesihatan berhampiran....kalau dangerous drugs(DD) hanya pharmacist je yg boleh keluarkan stok,staff lain tak dibenarkan....

agak seronok jugak sebab dapat belajar macam mana nak isi nota minta,then guna system online utk order,belajar type of purchasing..dan agak leceh sebab banyak kali nak record semua details...huhu..yela,duit nak beli ubat bukan sikit tau..berjuta-juta ringgit...telan air liur la tengok jumlah keseluruhan...hehehe....

saya akan posting di UPB ni sebulan...so,insyaAllah minggu depan last kat unit ni before proceed ke unit Farmasi bekalan wad yg bertanggungjwab utk sediakan ubat,screening prescription utk patient dalam wad..haa..yg ni mencabar sikit...so,i can't wait...

tapi,bila dah habis satu posting,kitorang kena Viva dengan ketua unit utk dapatkan average markah 60% ke atas....yg ni memang cuak habis la....dahla kami wajib buat research berkaitan pharmacy....adui la..saya dahla tak minat reseacrh ni.....tajuk pun tak ada lagi.....then,wajib buat presentation 2 journal and 2 CPG...campur dengan tugas sedia ada,plus,sistem shift lagi..memang haru la....huhu..

tapi,alhamdulillah..staff semua baik-baik....salah seorang pegawai farmasi kat UPB ni senior uia saya..batch rx6...so,macam segan la jugak kena kerja under dia...huhu...En afiq namanya.....so far,alhamdulillah..banyak beri tunjuk ajar....

hasya pun dah dapat sesuaikan diri kat nursery baru...minggu pertama,agak meragam..setiap malam bangun menangis pukul 2-3pagi....can u imagine?esoknya kerja dan anak mengamuk tengah-tengah malam,...huhu..sabar jelah walaupun stress...tpi masuk minggu kedua,dah ok alhamdulillah..semoga hasya sentiasa dilindungi Allah...

ok la ye...nanti saya share lagi pengalaman kerja...so far,rasa berat jugaklah amanah yg terpikul...moga-moga Allah permudahkan....doakan ye.. (^_^)

2 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete