Followers

Saturday, April 3, 2010

Islamic couple...



salam....sebenarnya dah lama nak kongsi pandangan tentang tajuk nie..tapi tak kesampaian disebabkan kekangan waktu dan masalah-masalah yang berlaku..alhamdulillah,saya dipanjangkan usia untuk berkongsi pandangan dan pendapat saya tentang tajuk kali nie...huh..skemanya husna..hehe..

ok..berbalik pada tajuk,sebenarnya malas nak tulis tentang isu couple dah..cuma nak kongsi tentang Islamic couple..maybe cara terbaru yang konon-kononnya membawa maksud yang berlainan daripada couple biasa..ala...kalau couple or pasangan yang bercinta,senang je nak tengok...pergi je shopping complexs,taman ke...mesti ada pasangan yang tengah memadu asmara sambil setan duk hepi bertepuk tangan sambil berkata : 'haha...satu lagi pasangan Islam yang berjaya disesatkan jauh dari jaln yang sebenar'....

tapi..bila ada kesedaran tentang hukum couple tue,kita pun tak nak la bercouple..dah tak nak keluar berdua,apatah lagi berpegangan tangan dan lain-lain..tapi..ketahuilah..setan tue tak pernah putus asa utk menyesatkan kita..dicubanya cara yang lain iatu Islamic couple...apa tue islamic couple??
in my opinion,the differences between couple and islamic couple are juz:

1) tak keluar berdua-duaan
2)maybe tak bercakap dalam telefon
3)mesej tentang perkara2 agama..kejut qiamulail....suruh tutup aurat dan lain2...


eh..tak boleh ke??? sebenarnya...nie pandangan saya je..maybe ada yang tak setuju...ok..bukanlah tak boleh nak ada perasaan sayang pada seseorang,tue kan normal..tapi sejauh mana kita mengawal perasaan kita tue...ye...memang kita tak keluar berduaan,siap ada orang tengah lagi yang menghubungkan kita dengan si dia..tapi betul ke cara kita tue tak dibayangi godaan syaitan?sebgai contoh..kita tak keluar berdua,bercakap dalam telefon pun tak..tapi kita SELALU BERMESEJ DENGAN SI DIA...mesej yang tak penting..yang akhirnya meleret..dan akhirnya mendatangkan fitnah pada agama...mula-mula ok lagi..bagi yang dah menyedari kesilapan dan muhasabah kembali,alhamdulillah..tapi..bagi yang meleret...habislah..mula-mula still jaga batas..tapi lama-lama...dan terlebih batas...sehingga satu tahap,menggunakan ganti nama yang hanya sesuai untuk pasangan yang berkahwin..contoh...'abang-sayang'..'abang-honey'..'ayah-ibu'(walaupun tak da anak n tak kahwin pun lagi'

pada masa nie,timbul la alasan...:
"xpe..family kita kan dah tahu tentang kita"
"xpe..kita tak berjumpa pun..."
"xpe..kita mesej untuk dekatkan diri kita dengan agama.."

tak ke kita fikir yang kita mendatangkan fitnah pada agama??yang lelaki berkopiah..yang perempuan bertudung labuh...tapi kantoi tak jaga batas hubungan.."eh..dia pakai tudung labuh..tapi,kenapa dia selalu tukar-tukar barang dengan lelaki tue".....sama-samala fikir balik...matlamat tak menghalalkan cara...kalau dah memang tahu kita tak mampu nak kawal perasaan,janganlah mesej dengan si dia kalau memang tak ada plan nak kahwin dalam masa terdekat...
tetapi,kalau mampu mengawal diri,mampu jaga batas supaya tak meleret dan membayangkan perkara yang bukan-bukan,boleh je cuma berhati-hatilah kerana setan sentiasa mencari peluang utk menyesatkan kita....



saya pernah berbincang hal nie dengan beberapa orang kawan saya...dia mengatakan..kalau nak jaga batas hubungan nie,lebih terletak pada perempuan..kalau perempuan tue dapat jaga mesej..tak selalu mesej si lelaki..insyaAllah dapat dikawal..sebab lelaki amat lemah dengan pujuk rayu wanita..apatah lagi dengan wanita yng dia sayang....

bagi saya..walaupun lelaki tue berkopiah,sekolah agama,hafal quran..tahap keimanan dia hanya terbukti apabila cara pengawalan dia terhadap wanita yang dia suka..ialah...masa tak ada suka sape2,memangla senang nak cakap..COUPLE TUE HARAM!! TAK BOLEH MESEJ LAGSUNG DENGAN PEREMPUAN!! dan laina-lain..tapi bila diri sendiri yang jatuh cinta...apa yang berlaku???kita sendiri yang tak jaga batas..sebab???syaitan itu sangat hebat utk memesongkan kita....

mungkin cara penyampaian saya nie agak keras..saya minta maaf..tapi..jadikan pengajaran..jangan menghalalkan perkara yang haram..ye,saya akui..bila kita suka pada seseorang,rasa nak kongsi segalanya dengan dia..tetapi...kita tak ada hubungan yang sah..jadi,kawal lah...jangan meleret bila bermesej...kalau betol suka pada dia,bimbinglah dia..jangan rosakkan dia secara halus....selagi mana tak ada ijab dan kabul,selagi itulah..dia kekal sebagai orang asing dalam hdiup kita..tak perlulah nak berkongsi perkra yang tak penting....kan kita ada ramai kawan-kawan perempuan..lagi pun...kita tak pasti sama ada dia jodoh kita atau tak...ye..saya tahu,payah...sangat payah..sebab melibatkan perasaan...tetapi cubalah kawal semampu mungkin..kerana benda yang payah nak dimiliki,akan menjadi lebih bernilai...kan?

jadi,sama-samalah muhasabah kembali ye..jangan melenting lak..hehe..pada sesape yang tak setuju,mintk maaf la ye..this is my blog..and its juz my opinion..

14 comments:

  1. salam, sya suka post nie...Sang pencipta mmg syngkan kita..Manusia bernafus..Mcm kita lihat makanan enak, selera kita naik sngt2....tpi kita tau x , tahap kelaparan kita 2 mcm mne?...mkn byk2, kenyang2 giler...haha..n ada klanya x abis terbuang..Sebegitu dengan nafsu kita terhadap sesuatu bnda..Dalam cinta antra manusia, perkara yg penting kita letakkan pling tinggi adalah akal..Jika nafsu menguasai jiwa, habis la jiwa tergadai..Bercinta sesama manusia mmg x leh dipisahkan, tpi jgn terlalu bergantung pada nafsu..kelak binasa...wslm

    ReplyDelete
  2. salam husna, cube, husna baca buku motivasi "tentang cinta", keluaran pts,...ada di sebutkan tentang batas2 pergaulan dlm percintaan..wslm

    ReplyDelete
  3. there are some part i agreed and some i didn't... x kenal maka x cinta... klu x ley ckp dlm tepon, camne nk berhubung klu mereka berjauhan... hati manusia serapuh kaca... kalau lme x contac, lme2 cinte dlm hati akan pudar... xley keluar berdua-duaan?? it depends on individual. now days, mmg ramai couple wat maksiat.. tp, jgn disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga... ada juga couple menjaga batasan... klalau diikutkan, mmg la salah kalau perjumpaan itu mmbawa maksia walaupun zina mata... that is inevitable. tp, klu perjumpaan mereka akan melahirkan rasa syukur mereka kpd Allah kerana dikurniakan pasangan yg baik, camne lak?? really hope kamu reply balik persoalan sy... maklumla, takut2 sy ade silap kt mane2 ke...

    ReplyDelete
  4. Senbonzakura KageyoshiApril 9, 2010 at 2:56 AM

    Husna, kamu patut mengkaji lumrah manusia dengan lebih dalam... takkan la tibe-tibe jumpe pastu cakap "agak2, bile kite boleh kawin ek??" mesti la nk kene berkenalan terlebih dahulu. camner nk berkenalan? mestilah berjumpe. igt, klu terpesong dari jalan, kembali terus ke jalan yg lurus itu. remember, mistakes is the best teacher.

    ReplyDelete
  5. to hamba Allah n senbonzakura:
    nanti ada masa,try baca buku 'aku terima nikahnya' tulisan ust hasrizal..dlm tue ada bincang tentag bgaimana proses menuju perkahwinan menurut Islam...
    jodoh di tangan Allah..tanpa perlu berjumpa,bercakap dalam telefon pun,kalau caranya betol dan jodoh itu ada,insyaAllah akan dipermudahkan...takut cinta itu pudar?tanya diri kita..sebb apa kita cintakan dia?adakah sebb rupa paras,suara yg merdu or lain2..sedangkan syarat utama dlm pemilihan pasangan adalah AGAMA...jika diberikan alasan,'x kenal maka x cinta'..adakah dgn berhubung,keluar berdua,kita akan knal pasangan kita tue?sedangkan kita boleh jer berpura-pura.berlagak baik,lemah lembut dan lain2 depan dia..bila kahwin,baru terserlah sikap sebenar..
    sedangkan kalau kita faham konsep sebenar dlm islam,bila kita berkenan pada seseorg kerana AGAMAnya,maka buat solat istikharah mohon petunjuk Allah..kalu bkan pada Dia,pada siapa lagi kan..dan jika dipermudahkan,ikatlah dengan pertunangan dan seterusnya perkahwinan..
    nak tahu apa hikmahnya?kalu ctoh jodoh kita bkan dengan org yang meming kita dgn cara yg betol,si wanita takkan malu or rasa bersalah..cuba bayangkan..kita dah pernah kuar berdua dengan lelaki yg bukan suami kita,dah pernah berpegangan tangan,manja2 ngan dia..tak rasa bersalah ke pada suami kita yg sah nnti?
    matlamat tak menghalalkan cara..boleh je nk berjumpa,bercakp dalm telefon..jika urusan itu benar2 penting..tapi bila nk berjumpa,pastikan bukan berdua..ajak mak ayah sekali..kan indah tu..utk mengelak dari gangguan setan.yelah,bila berhadpan dgn org yg kita suka,mesti setan hebat menggoda..
    ketahuilah,setan itu sgt hebat dalm menggoda manusia..
    apa matlamat kita bercinta?tanye diri kita..org yg ikhlas kerana Allah,niatnya ingin membina baitul muslim..bkn disebbkan hal lain..yakinlah dengan janji Alla..perempuan yg baik utk lelaki yg baik dan sebaliknya..berusaha menjadi yg terbaik utk mendapat jdoh yg terbaik....
    dalam surah al-isra'..'janganlah kamu menghampiri zina.."...kalu jalan menuju pernikahan tu tak betol,apa agaknya yg akan berlaku pada ank2 dan rmahtgga kita kelak..
    payah kan?tapi disebalik kepayahan itu terselit sejuta keindahan..=)
    boleh juga baca penulisan karya Ustazah Fatimah Syarha..juga berkisar tentg cara yg betol utk perhubungan lelaki wanita...
    "Islam bermula dgn asing dan di akhir zaman akan kembali menjadi asing.."
    wallahua'alam...sy x byk ilmu..cuma berkongsi apa yg saya tahu..

    ReplyDelete
  6. thanks a lot wahai cik husna... now sy dpt skit ilmu ttg percintaan dlm islam... ni, ade sahabat sy ingin b'tanye... kalau dengan Allah kite lame x "berjumpe", make cinte kite pada-Nya akan makin berkurangan.. btol x? smalah juga pd manusia... abestu, kamu dgn bf kamu lak mcm mane wahai cik husna? x pernah berjumpe ok bermsg ke?

    ReplyDelete
  7. subhanallah..mana mugkin kita nk bandingkan hubungan kita dengan Allah...dengan hubungan kita dengan manusia...hubungan kita dengan Allah..bila kita jauh denganNya, Dia pun akan jauh dri kita..tapi sifat Ar-Rahman Allah tue dah cukup luas...Allah terlalu sygkan hambaNya..walaupun ada yg tak solat,tak wat rukun islam,rukun iman,tapi Allh still bagi peluang utk bertaubat dan bernafas di bumi nie...
    manusia?hanya hamba yg lemah..dicipta dari lumpur hitam yg hina...utk penegtahuan,saya pernah ada bf tapi lepas tahu couple tue haram,saya putuskan hbungan..alhamdulillah,smapi skrg..biarla saya simpan cinta dan kasih sayang hnya pada insan yg berhak...
    tapi sy sgt memahami perasaan org yg bercinta..krana saya pun pernah bercinta..mungkin itu hikmah Allah beri pada sya..kalu ditakdirkan saya suka pada seseorag.memg saya takkan berjumpa dengannya..skrg nie pun,saya hanya bermesej or brcakap dlm tepon dengan kawan lelaki hanya bila ada urusan..bila terlibat dengan program,saya akan mesej dengn kawan lelaki atas urusan penting je...ringkas dan padatkan mesej..dan singkatkan perbualan..
    mungkin awak boleh ckap..'ala.kalu ngn kawan memangla..sbb xda perasaan apa pun.'..ye betol..mungkin kita lebih terbuka ngn kwan2..leh borak2,sakat2..coz saya memg suka sakat kawan2 yg saya rapat..
    tapi dgn org yg kita suka..sgt penting utk jaga batas..supaya niat kita nk membina ukhwah dan seterusnya perkahwinan tue x mengundang murka Allah..apala gunanya kalu kita duk yakin yg kita bercinta sebbmatlamat yg baik iatu kahwin but at the same time,kita tak jaga batas dalam agama...
    'kalu tak jumpe...tak mesej...mcm mane nk kekal?'....yakinlah pada Allah...biladah berjanji akan setia yakni bila tiba masa,dia akan masuk meminang dan kawin,dan dalm masa tue langsung tak berjumpa dan hanya mesej atas perkara yg penting,insyaAllah kalu ada jdoh,akan bersatu jugak..yakinlah pada kuasa Allah..
    sama je..kalu awak bercinta bagai nak rak...selalu berjumpa,selalu bermesej..'dah makan ke...tgah wat pe...'...kalu Allah tak cakap 'kun fa yakun'..korang takkan kawin jugakkan?its the same concept...jgn la kita selalu mencipta alasan..
    hope awk dapt baca buku2 yg saya cdngkan tue..buku2 tue sgt bagus...wallahualam..

    ReplyDelete
  8. huuh... oo, kamu pon ade gak bf sblm nih.. igtkn xde.. huhu(guraw jerk).. just clash sbb dpt tahu couple itu haram? wow! ni first time sy dgr org clash sbb tuh... care kamu b'kate2 ni mcm org bersyarah pon ye, berdebat pon ye... huhu... sy respect dgn care awk menjage batasan hubungan lelaki. anyway, mekasih bnyk2....

    ReplyDelete
  9. yup..tue je alasannya..lagipun,bila kita wat benda salah yg dilarag,kita takkan rasa tenang..rasa serba salah je..jadi,better tinggalkan...ramai je kwn2 sy yg clash bila tahu couple tu haram...
    sy biasa2 je..byk lagi yg saya perlu belajar dan baiki..saya bukan pelajar skolah agama..
    berdebat?maybe terikut cara saya berdebat n berpidato masa zman skolah dulu...
    dari segi jaga batas,kalau ngan kawan2 lelaki,saya boleh je nk gurau or sakat..tapi saya memilih jugakla..cuma kawan yg saya memg da kenal je,saya akan jadi peramah..kalu juz kenal gitu2 je,memg saya strict n tegas..garang pon ye kot...
    tapi kalu ditakdirkan ada lelaki yg saya suka,ha...memg kena jaga batas la..ngn kwn2 lelaki insyaAllah tak ada masalah nj jaga hati kan..kalu ngn lelaki yg kita suka,sgt perlu menjaga batas..tapi,ngan kawan pun,kena jaga batas jugak..mesej bila perlu je...
    tapi,wat masa nie,hanya Allah yg tahu siapa jodoh saya...sama2...=)

    ReplyDelete
  10. prnh tgk vdeo p'guguran janin x?

    ReplyDelete
  11. em..tak pernah..kenape?tapi dah bese tgok prosedur yg lebih kurang..sbb sy stdy under health n medical scieces...tapi x sedetail as medic student la...

    ReplyDelete
  12. oic. klu u tgk, or kasi org tgk, komfem diorg insaf.

    ReplyDelete
  13. che ngoh..bile nak rase nasi minyak che ngoh ni? ;)

    ReplyDelete
  14. siapalah nk kat sy nie.....serik..takut kena tipu lagi..hehe..kalu ada hok berkenan ke sy,oyak la deh...hehe

    ReplyDelete