Followers

Sunday, June 19, 2011

ilmu rumahtangga...=)








salam.....alhamdulillah,diberi peluang utk menulis lagi...first of all,saya dan suami ingin mengucapkan SELAMAT HARI BAPA kepada para bapa especially ayah mertua dan ayah saya...thanks for everything...may Allah bless all of us always..insyaAllah....gambar kat atas ni,gambar kepenatan seharian di wad..hehe..

emm....saya terpaksa tangguhkan dulu utk community posting saya kali ni sebab saya dan suami kena berulang alik dan menetap di hospital temerloh untuk bergilir-gilir dengan ma saya menjaga anak saudara saya,imani yg dimasukkan ke wad....dah 5 hari masuk wad sebab demam panas.....huhu..jadi,takkan nak biarkan ma saya je yg jaga..tak pela,isyaAllah semuanya dipermudahkan...doakan dia cepat sembuh ye...


kami bermalam di hospital...ala-ala macam praktikal utk kami sebelum ada anak sendiri nanti..hehe...saya rasa sangat bertuah kerana menjadi isteri kepada my Abang...dia sangat lemah lembut dan rajin..kalau saya kejut untuk tolong saya uruskan Imani,tak kisah pukul berapa pun,dia akan bangun dengan muka tersenyum..hehe...ehem,bang..ana puji abang nie...hehe..itu sikap dia yg paling saya suka..hehe...then,masa senggang waktu di hospital,kami sama-sama berkogsi ilmu dan berbincang tentang hadis 40..saje pilih beberapa hadis utk memahami huraian dan terjemahannya.....kira macam tugasan masa cuti la..=)


bercerita tentang wad..haih..Imani dan demam 11 hari continuously with very high temperature..plus,ada bisul kat kepala.....aiyo....rasa tersentap je bila berpuluh-puluh kali kena inject sebab nak ambil darah setiap hari....plus.....suara dia sanggggaaatttt kuattt !! huhu..ehem...ikut suara cik na ek?hehe.......apapun,saya tak sabar nak tunggu dia discharged daripada wad..kesian sangat bila tengok baby kena inject kan......

ok..cewah..nak cerita tentang ilmu rumahtangga konon...huhu..alhamdulillah,dah 3 bulan kami mendirikan baitulmuslim.......alhamdulillah,cinta yg dibina selepas sah ikatan kami sangat membahagiakan......alhamdulillah.....=) tadi,saya menonton rancangan motivasi oleh Prof Dr Muhaya..okes......saya dan suami jadikan dia seakan role model bagi kami..sebab Dr Muhaya pun kahwin masa belajar...ada anak masa belajar..tapi alhamdulillah,still success...jadi,kami akan pastikan,kami berdua berjaya dalam study..mungkin ada ujian yg bakal menimpa memandangkan kami mempunyai komitmen tambahan..tapi,saya serahkan segalanya pada Allah dan usaha yg terbaik.....=)

anak...anak...jujurnya,naluri keibuan sy begitu membuak-buak selepas beberapa hari berkahwin...sy ada luahkan pada roomate saya..entah kenapa.....naluri inginkan zuriat sendiri sangat kuat..kalau dapat tahu sahabat dan sahabiah dah selamat melahirkan zuriat,saya rasa sangat teruja..seolah-olah saya yg bersalin ! huhu....tahniah pada pasangan abqari dan mel, akh rasydan dan kak norma, kak sufi dan ustaz juzaili atas anugerah dan amanah Allah ini...semoga mereka semuanya menjadi mujahid dan mujahidah agama..=)

berbalik kepada Dr Muhaya, beliau memberikan tips utk mengekalkan kebahagiaan rumah tangga iatu:

1) jangan melabel pasangan dengan pelbagai tanggapan..kadang kala kalau ada krisis,kita gemar labelkan pasangan sebagai tak memahami la....tak caring la.....buzy sangat la...dan lain-lain....=D

2) jangan berdalih bila dah melakukan kesilapan...ni lebih kepada nak cover ego la kan..just admit the mistakes and improve yourself ye....manusia kan tak terlepas daripada melakukan kesilapan...

3) sentiasa melakukan aktiviti bersama-sama....berkongsi minat dan hobi dengan pasangan...supaya kita bukan hanya menjadi pasangannya,malah kawan dan temannya jugak kan..=)

hehe..insyaAllah,kami akan melakukan yg terbaik dalam rumahtangga kami...kami pernah keluarkan resolusi selepas berbincang...cewah..antaranya ialah sentiasa bersangka baik dan tidak mengikut perasaan.....lebih kurang dengan tips kat atas nie la kan..=D

ok la..nanti saya tulis lagi ye.....salam penuh mawaddah daripada kami.=)

5 comments:

  1. semoga bahagia selalu untuk kamu berdua yer...ameen~

    ReplyDelete
  2. dah 3 bulan mmbina rumahtangga ni, takde pape berita gembira ke?? hihi..

    ReplyDelete
  3. salam..kak,, parents imani di mna?

    ReplyDelete
  4. izzah: time ni ibu dia which is my sis tengah kursus 6 bulan dekat kelantan..abi dia pulak keje di hospital klang..hujung minggu je dapat balik...kebetulan kitorg tgah cuti,kitorg la tolong jga..=)

    ReplyDelete
  5. wah,,, kesiannya...sedih tgk muka sakit dia... TT_TT

    ReplyDelete