Followers

Monday, July 9, 2012

ceritera kami....

assalamualaikum....alhamdulillah,dipanjangkan usia lagi utk menulis di sini.....currently,saya terlibat dengan industrial posting di Pilot Plant Kuliyyah of Pharmacy..alhamdulillah,minggu ni dah masuk minggu keempat....total kena buat 8minggu..huhu....ramai jugak kawan-kawan yang posting di pelbagai kilang pharmaceutical seperti di CCM,Pharmaniaga,Ain medicare dan lain-lain....

minggu lepas saya MC 2 hari sebab demam panas,running nose,cough and sore throat...takut sangat kalai berjangkit ke hasya sebab dia baru baik dari demam.....tapi,akhirnya berjangkit jugak....huhu...hasya start selsema dan batuk jumaat yg lepas masa kami dalam perjalanan pulang menjenguk family mertua di terengganu...teruk jugak la..sampai hasya tak boleh nak tidur sebab hidung tersumbat dan susah nak bernafas...huhu....kesian sangat..cadang tak nak lagi bagi ubat selsema tapi bila dah makin teruk,bagi jugakla chlorpheniramine syr. ubat batuk tak bagi pun sebab tak teruk and hasya is still too young....tak nak bagi lagi bromhexine.....dan malam tadi,suami saya pulak start rasa tak sedap badan dan demam...habislah berjangkit berpunca daripada saya....huhu..minggu depan insyaAllah hasya akan start leaning a kowledge from respected lecturer....hehe....saya akan start kenalkan hasya dengan flash card yg kami memang beli masa saya pregnant lagi..hasya dah boleh melihat kan..so,kami nak tunjukkan flash card dulu pada dia supaya dia jadi familiar dengan words,abjad,jawi,pictures and lain-lain...kami jugak dah copy video dan kartun islamik daripada kak nurul..hehe...nak expose hasya awal-awal....tapi of course no pressure at all kan...dia baby lagi...=) kat atas ni ada gambar hasya..actually,tak banyak gambar saya dan hasya sebab saya yg suka ambil gambar hasya dan abinya...hehe

masuk bab industrial posting minggu ke 4..saya dah siapkan 3 task....iatu buat performance qualification utk stability chamber machine, standard operating procedure(SOP) utk Powder Flow Tester dan Tapped Density tester..alhamdulillah saya dah pernah try to run both machines. dan sekarang,kena siapkan project which is preparation of amlodipine tablet......huhu...rasa berdebar je nak guna granulation tester, fluid bed dryer and lain-lain..plus,kena prepare 1kg...kena check COA(certificate of analysis) and halal certificate utk setiap excipients...wahaha..takutnya kalau tak jadi....kawan saya kena prepare 100g utk 3 batches je...saya pulak kena buat 1kg..huhu...ohoho..tak tahulah jadi ke tak...at the end,kena present dekat supervisor.....ingat senang ke nak buat ubat?payah tau..nanti ada masa kalau rajin saya share ye..tapi macam malas je sebab complicated nak kena explain semua benda kan....

insyaAllah hujung minggu depan dah masuk bulan ramadhan...harap sama-sama kita gapai peluang ni utk melipatgandakan amalan kita..membersihkan hati kita utk menjadi hamba Allah yg lebih baik ye....=)

7 comments:

  1. mantap cerita nya sangat bagus nie salam kenal aja sobat ,,,,,,,,

    ReplyDelete
  2. makasih gan atas infonya menarik sekali nihh...

    ReplyDelete
  3. menarik sekali mbak foto anaknya yang digendong lucu banget,, salam kenal ya

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah yah mbak bisa up date posting lagi :)

    ReplyDelete
  5. lucu mbak anaknya :) selamat bergabung lagi didunia blogger:)

    ReplyDelete