Followers

Monday, December 24, 2012

pengalaman tersekat dalam banjir !

bismillah...

hujung bulan 12, biasalah kami akan ada final exam bermula 28/12 hingga 13/1/13....doakan kami dipermudahkan urusan dan dapat jawab dengan baik ye....rasanya ramai tahu yg bandar kuantan dilanda banjir teruk hari ni..selama 4tahun di kuantan, tak pernah banjir...tapi hari ni, kuasa Allah, kuantan banjir...

hujan lebat bermula daripada malam 23/12/12....start maghrib berterusan sampai la sekarang...alhamdulillah dah reda...memang berterusan lebat je....macam mana saya boleh tersangkut dalam banjir?alkisah...pagi tadi nak ke HTAA melawat kak hajar yg dah selamat bersalin baby girl...saya dah janji dengan my abang nak ambil dia di Jalan Hospital Campus sebelum sama-sama ke HTAA...masa dalam perjalanan, hujan lebat sangat..memang dah penuh air atas jalan...tapi saya langsung tak terfikir akan banjir....so, teruskan jugak perjalanan..sampai je HTAA, kami langsung tak boleh turun daripada kereta..hujan lebat sangat..so, kami patah balik..tak jadilah nak melawat..lepas hantar my abang ke campus dia, saya pun drive balik...

waktu ni dalam pukul 11.20 pagi..dah start banjir...ya Allah..terkejut saya..kat HTAA dah start banjir, melimpah ruah...saya follow je kereta depan utk masuk ke bandar kuantan..siap masuk taman perumahan, then pusing balik sebab air dah naik jugak kat situ..then, sampai ke traffic light..memang jammed sangat! saya dah takut...tak pernah lalui pengalaman banjir..terus call Abang...dia pun dah start risau..air dah sampai tayar kereta..saya takut sangat kalau kereta viva tu mati tengah jalan..habislah...

dalam hati, tak berhenti doa supaya hujan reda dan berhenti...then, lampu isyarat rosak..lagilah bertambah jammed...waktu ni geram sangat bila tengok tak ada pun polis yg kwal lalu lintas ke..dahla kat situ main traffic light..huhu....saya follow je..sabar...rasa sejuk, lapar, takut, berdebar dan macam-macam lagi...tengok keliling seluruh bandar ditenggelami air...ada kereta tenggelam, ada yg tersadai tepi jalan..motor banyak yg tak boleh start...dahla air banjir tu laju je..deras sangat..huhu...siap rasa lagi macam air mengalir deras kat kaki...huhu...

then, bila nak lepas traffic light, barulah ada pekerja MPK(majlis perbandaran kuantan) yg tolong tunjukkan bahagian jalan mana yg kurang ditenggelami air....dalam hati doa jangalah kereta ni mati..huhu...niat asal nak berhenti di uia je...sebab tahu jalan nak ke rumah sewa mesti banjir jugak...tapi dapat tahu, uia pun banjir jugak...melimpah ruah..sebab ada pembinaan hostel dan hospital baru kan...ni beberapa keping gambar uia banjir..amik kat facebook je...hehe




alhamdulillah, hujan reda kejap..saya decide nak ambik hasya terus sebab takut petang nanti tak boleh nak keluar rumah....sampai pertengahan jalan, jammed lagi....penuh lori dan treler...rupanya air terlalu dalam sampai banyak kenderaan tersekat...Allah..dengan hasya yg dah start meragam, saya terpaksa ikut simpang yg saya tak pernah lalu sebelum ni....follow lori sampah..rupanya jalan tu menuju ke Jabor dan masuk ke sempadan kemaman..dalam setengah jam jugak drive sambil zikir pujuk hasya yg meragam....dalam hati doa supaya ditemukan jalan keluar..alhamdulillah, jalan tu menuju ke bulatan besar dekat kemaman, amik signboard kuantan dan alhamdulillah sampai ke rumah sewa kami....Allahuakbar..sepanjang jalan, nampak semua tasik, ladang kelapa sawit ditenggalami air...tunggu masa je nak melimpah ke atas jalan..huhu...kat bawah ni gambar yg saya sempat snap masa dalam kete....

                                                       padang MPK dan jalan sekitar

                                                             balai bomba yg tenggelam.

                                                         indera mahkota, kuantan

saya langsung tak sangka seluruh bandar kuantan akan lumpuh disebabkan hujan je...Allah hantar ujian banjir sebagai tarbiyyah utk kita...moga kita tak lalai dan leka....dahla musim exam, rasa makin berdebar jadinya..nota berlambak-lambak nak study..kami suami isteri dah divide masa jaga hasya dan study..sebab kebetulan kali ni, my abang pun exam jugak 31/12 dan 2/1/13...huhu...dengan hasya yg semakin lasak, memang mencabar compare dengan semester lepas....semoga Allah mudahkan.... (^ _^)

2 comments:

  1. salamalaik.
    akhirnya,sy jmp jugak orang yg sama nama dengan saya.
    yeay!!!
    moga Allah rahmati ukhti sekeluarga.
    =)

    ReplyDelete
  2. macam maneu tuh ....
    untung lah selamat dari banjir tuh alhamdulilah...

    ReplyDelete