Followers

Tuesday, February 14, 2012

the 11th hour....

salam....sebelum saya masuk ke main entri,jom ambil tahu tentang saudara seislam kita yg teruk ditindas di syria....kanak-kanak dan wanita paling banyak menjadi mangsa...mereka diseksa dan dibunuh oleh orang yg seagama dengan mereka..hanya kerana mereka bangkit melawan penindasan dan kezaliman yg berlaku di negara mereka sendiri...tapi,biasalah..media barat cuba nak tutup semua ni...semua kita tak ambil tahu...tapi,kita kena ingat.....

rasulullah saw bersabda yg bermaksud:
"Barangsiapa yang tidak mengambil tahu hal orang Islam yang lain, maka bukan dari kalangan KAMI"
dan ingatlah selalu akan tempat kembali bagi mereka yang zalim:

Kalam Saidina Ali KWJ; "Sesungguhnya negeri yang batil itu sekejap sahaja sedangkan negeri yang benar itu tetap sehingga datangnya kiamat".
apa yg mampu kita buat?sekurang-kurangnya,titipkan doa utk mereka...menyumbang apa yg kita mampu...hidup ni,kita tak boleh pentingkan diri...tak ambil tahu tentang orang lain...apatah lagi orang yg seagama dan seakidah dengan kita.....

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


ok..masuk main entri....the 11th hour...apa benda la ni?? actually,saya baru lepas baca novel tulisan Hlovate yg terbaru....tajuk novel tu,"contengan jalanan: fend dan K2"......actually,saya start kenal penulis ni masa mula-mula masuk uia kuantan...terpikat dengan cara tulisan dia...jalan cerita dia....novel sebelum ni,"versus" pun best sangat....ok....apa maksud 11th hour?the whole sentence is actually:

"the man that decided to change on the 12th hour dies on 11th"....dalam kan maksud ayat ni..penuh dengan isi tersirat.....tapi,maksudnya mudah je....kalau kita bertangguh nak berubah,kita takkan sempat nak berubah....

contoh,kita nak berubah...tapi fikir....nak rileks dulu..nak enjoy dulu....tunggu la 2,3 tahun lagi....but,at last,kita tak sempat nak berubah bila ajal dah menjemput.....dalam hidup kita ni,kita jarang fikir the purpose of our life...kita suka ikut je flow kehidupan....buat ikut suka hati...tak payah fikir apa-apa....just hidup dalam dunia kita sendiri...sehinggakan kita lupa....apa penghujung kehidupan kita...apa erti kita hidup di dunia....kita lupa tentang kewujudan Dia....so,bila dah sedar...cepat-cepatlah berubah sebelum terlambat....sebab kita tak tahu bila ajal akan datang menjemput kita...=)

ok...done tentang novel....actually,saya memang hantu buku jugak..haha...dulu zaman sekolah,selalu la balut novel dengan kertas A4 then tulis kat cover tu,"kamus dwibahasa"....haha...cover la konon....baucar buku yg saya dapat pun,dah habis guna utk beli buku....kami habiskan baucar rm400 bila combine dengan baucar my abang dalam masa setengah jam je masa singgah kedai buku di kuala terengganu minggu lepas....of course beli buku yg bagus kan.....plus,ada beli set pendidikan utk our baby...ada banyak flash card plus CD sekali...hehe....wah...siap dah prepare awal-awal utk academic baby..hehe...

malam ni,my abang oncall lagi...sebab setiap minggu kena ada oncall sekali....biasanya,kalau hari biasa,memang jarang sangat dapat spend time bersama-sama...sebab sibuk dengan kelas dan hal-hal lain....dalam seminggu,biasanya ada beberapa malam je my abang stay kat rumah...hari lain,memang buzy...huhu...saya pun dah biasa dah...cuma bila dah sarat ni,my abang agak risau nak tinggal saya sorang-sorang kat rumah....

currently,saya still boleh buat semua tanggungjwab sebagai isteri....cuma mudah penat sikit la...kalau kelas sampai petang,malamnya memang akan tidur kepenatan..plus sakit pinggang teruk...memang suffered dengan backpain la sekarang ni..kalau balik terengganu or temerloh pun,dah kena letak bantal,kena banyak berhenti sebab asyik nak ke tandas je....hehe..dan menahan kesenakan di perut akibat baby yg makin kuat tenaganya utk menendang...hehe...

hm...dah masuk pertengahan bulan dua...lagi 2 bulan je insyaAllah saya akan bersalin..ada terfikir nak induce masa cuti midsem seminggu nanti...tapi waktu tu,pregnancy baru masuk 36minggu....still kira premature lagi....setelah fikir dan berbincang dengan my abang,kami sepakat nak tawakal je bila baby ni akan lahir...minggu ke 37 ke..38 ke...39 ke...atau 40..sebab check timetable saya pun,memang packed je setiap minggu..tapi hopefully,sempat settlekan semua hospital attachment dan visit utk semester ni..utk group presentation,group saya kena present hujung sem...pertengahan bulan 5..so,time tu dah bersalin insyaAllah..cuma kena siapkan awal la kan..prepare for the worst...

sekarang ni..saya cuma nak positifkan pemikiran je..yes,memang stress...tapi...saya nak fikir positif...Allah ada....ni takdir dan rencana Allah utk saya...setiap orang,lain ujiannya kan...=) memang ada jugak emo..haha...my abang la jadi mangsa...ada sekali emo punya pasal,kami keluar makan pukul 12 malam...hehe....

hujung minggu ni insyaAllah kami kena balik temerloh kejap....family saya nak buat solat hajat utk keselamatan saya dan baby..ma saya siap nak buat pulut kuning la....haha..saya ikut je bila tengok ma saya yg excited sangat nak dapat cucu...plus,nenek saya dari kelantan pun nak datang...maybe my abang yg akan conduct solat hajat plus tahlil nanti...afdhal sikit kan....

ok la..doakan semuanya dipermudahkan utk kami ye....jauh dari sudut hati saya,saya sangat takut mengira hari-hari yg mendatang...tapi apa yg saya mampu buat,usaha yg terbaik,doa dan tawakal.....sebab saya tahu,Dia sentiasa ada untuk saya...dan,saya sangat bersyukur pada Dia..sebab kurniakan suami yg sangat baik utk saya...sentiasa sabar melayan kerenah dan emosi saya yg mudah terganggu..sesungguhnya,kasih sayang saya pada suami makin bertambah hari demi hari...betul la...cinta selepas kahwin,sangat best !!! =)

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. kat maner nk cari novel 'the 11th hour'??

    ReplyDelete